010 - 521 15 55 info.cbsdeacker@spectrum-spco.nl

Welkom bij CBS De Acker

Beste ouders en verzorgers,

Bij het oriënteren op een basisschool wil je een plek vinden waar jouw kind zich acht jaar lang prettig voelt en goed kan ontwikkelen. In deze schoolgids vind je belangrijk

De informatie over CBS De Acker, die je helpt bij het maken van een keuze.

CBS De Acker is een onderdeel van stichting Spectrum. Dit schoolbestuur omvat acht scholen in Lansingerland. Spectrumscholen bieden kinderen een veilige, uitdagende en plezierige omgeving, waarin zij hun talenten kunnen onderzoeken en verder ontwikkelen. Door het bieden van christelijk en passend onderwijs en het stimuleren van een onderzoekende en ontwerpende houding, krijgen kinderen wat zij nodig hebben om te groeien.

Op CBS De Acker willen we het verschil maken voor alle kinderen en ze goed voorbereiden op het zelfstandig en met zelfvertrouwen functioneren in de maatschappij. Wij zorgen ervoor dat de kinderen zijn uitgerust met voldoende kennis en vaardigheden gericht op de toekomst. We doen dit door goed, boeiend en betekenisvol onderwijs te geven. Onze school staat middenin de wijk “Oosteindse Acker”. We geven les vanuit twee moderne locaties. Op de locatie Groeneweg hebben we de beschikking over 6 lokalen. Daar zijn de groepen 1 t/m 6 gehuisvest. Op de locatie Stampioendreef hebben we de beschikking over 9 lokalen. Hier geven we les aan de groepen 1 t/m 8. Ook hebben we een inpandig speellokaal voor de kleutergym en vlakbij sporthal “De Ackers” waar de gymlessen gegeven worden. In -of nabij onze locaties is ook de BSO gevestigd.

Ben je nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom om onze school te bezoeken

 

Ter informatie: Overal waar in deze schoolgids ‘ouders’ staat, bedoelen we ‘ouders en verzorgers’.

Download de schoolgids als PDF

1 Onze school

1.1 Spectrum-SPCO

Spectrum is een stichting voor Protestants Christelijk onderwijs, met acht scholen in de gemeente Lansingerland. Met ruim 200 gedreven personeelsleden zetten we ons elke dag met hart en ziel in om de ruim 2000 kinderen toekomstgericht onderwijs te bieden, waarmee zij leergierige, wereldwijze leerlingen worden. We bieden een veilige en uitdagende omgeving waarin talenten onderzocht en ontwikkeld kunnen worden.

CBS De Acker is onderdeel van Spectrum-SPCO.

1.2 Visie en missie

Wij willen het verschil maken voor alle kinderen en ze goed voorbereiden op het zelfstandig en met zelfvertrouwen functioneren in de maatschappij. Wij zorgen ervoor dat de kinderen zijn uitgerust met voldoende kennis en vaardigheden gericht op de toekomst. We doen dit door goed, boeiend en betekenisvol onderwijs te geven. Wij hebben hoge en realistische verwachtingen van de kinderen en werken systematisch en doelgericht aan voldoende groei en goede resultaten van alle kinderen binnen een veilige schoolomgeving. Vanuit betrokkenheid en enthousiasme geven we de kinderen een hoopvolle start om hun plek in de wereld te vinden.

1.3 Identiteit

Vanuit onze christelijke levensovertuiging leren we kinderen op een goede, respectvolle manier met elkaar om te gaan. Wij vertellen bijbelverhalen en vieren de christelijke feesten.

Ieder kind is anders en verschillen mogen er zijn. Zo zetten we ons actief in om pesten te voorkomen. Respect vormt de basis voor de omgang met elkaar. Daarnaast vormt een goede samenwerking tussen schoolleiding, leerkrachten, kinderen en hun ouders de basis voor een goed schoolklimaat. Een goede, fijne school maken we met elkaar. Voor het bevorderen van het sociaalpedagogische klimaat binnen de klas werken wij op onze school met Kanjertraining, een methode voor het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling van kinderen.

1.4 Onze waarden
  • Wij gaan respectvol met elkaar om.
  • Onze normen en waarden hebben een christelijke grondslag.
  • Wij vertrouwen en helpen elkaar.
  • Wij zorgen voor een veilige school voor iedereen.
  • Wij zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kinderen.
1.5 COBI vliegt voorop

De uil COBI is onze mascotte. COBI symboliseert de vier pijlers van het beleid van Spectrum-SPCO, waar onze school onderdeel van is. Ons onderwijs steunt op:

  • Creativiteit
  • Onderzoekend leren
  • Burgerschapsvorming
  • ICT

Wij zijn ervan overtuigd dat deze speerpunten de basis vormen voor modern onderwijs en voor de kinderen van morgen. Kinderen die voorbereid zijn op de toekomst maar ook in het nu zelfstandig en met zelfvertrouwen kunnen handelen.

COBI staat voor:

Creativiteit

Op school leer je meer dan alleen feiten. Het is ook de plek voor persoonlijke ontwikkeling. We leren de kinderen oplossingsgericht en kritisch te denken. Het is cruciaal dat leerlingen daarbij veel vrijheid krijgen om zelf te ontdekken en te creëren. Creativiteit gaat verder dan handvaardigheid, muziek en tekenen. In ons hele lesprogramma integreren we creatieve vaardigheden, eigen inzicht en cultuur. Zo maakt creativiteit je wereld groter.

Onderzoekend en ontdekkend leren

Door zelf te ontdekken en onderzoeken kom je verder. Daarom maken we hier ruimte voor! Wij leren onze kinderen vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn. Want we geloven dat kinderen nog beter leren door te doen, dan wanneer iets hun wordt verteld. Onderzoekend leren is op onze school op vele vlakken aanwezig. O.a. in het ontwikkelingsgericht onderwijs en de methode Blink voor geïntegreerd zaakvakkenonderwijs. Kinderen leren een onderzoeksvraag te formuleren en ontwikkelen hun onderzoekende vaardigheden.

Burgerschap

Onze kinderen zijn de wereldburgers van vandaag en morgen. Vanuit die visie besteden we veel aandacht aan levensbeschouwelijk burgerschap. Voor een toekomst vol hoop.

Aandacht besteden aan burgerschap betekent voor ons dat wij de kinderen de ruimte geven een eigen mening te ontwikkelen en andere perspectieven in overweging laten nemen. We brengen de kinderen in aanraking met maatschappelijke onderwerpen. We geloven dat het onze taak is om hen voor te bereiden op een plek in de veranderende samenleving.

Op onze school is het levensbeschouwelijk burgerschapsonderwijs geïntegreerd in diverse vakken. Ook de leerlingenraad, de lessen uit Kidsweek en het bezoek van de groepen 8 aan Prinsjesdag dragen hun steentje bij aan de burgerschapsvorming. Daarnaast krijgen de kinderen op onze school les in mediawijsheid en werken wij met het mediapaspoort. In de groepen 1/ 2 wordt er dagelijks aandacht besteed tijdens de speelwerktijd en kringactiviteiten aan verschillende thema’s die te maken hebben met burgerschap.

In de groepen 7 en 8 wordt ook een toets afgenomen die de burgerschapsvaardigheden en-kennis van de leerlingen meet.

ICT

Een kind dat digitaal geletterd is, is klaar voor de toekomst. Met de juiste inzet van digitale mogelijkheden kunnen wij ons onderwijs blijven verbeteren en modern vormgeven.

Wij kiezen er bewust voor om in de onderbouwgroepen veel spelend te leren en te leren door te ervaren. Daarbij hebben we de beschikking over tablets die ingezet worden voor extra inoefening. Vanaf groep 5 hebben alle leerlingen op onze school een laptop. Hierop verwerken de leerlingen op verschillende manieren de lesstof en leren mediawijs omgaan met de nieuwste technische ontwikkelingen. Met behulp van interactieve borden creëren we aantrekkelijke en uitdagende lessen die passen bij onderwijs in de 21e eeuw. Zo zit programmeren al vroeg in ons lesprogramma. Wij streven naar een situatie waarin digitale geletterdheid voor onze leerlingen een basisvaardigheid is.

2 Ons onderwijs

2.1 Intro

Kinderen zijn unieke en leergierige burgers van een veranderende maatschappij in de 21ste eeuw. Met extra aandacht voor onderzoek, creativiteit en samenwerking bereiden we de kinderen goed voor op het leven en werken in deze maatschappij. Door het bieden van passend onderwijs en het stimuleren van een onderzoekende en ontwerpende houding, krijgen kinderen wat zij nodig hebben om te groeien.

2.2 Onderwijsmodel

Wij geven op CBS De Acker effectief les. Door technieken vanuit Teach like a Champion en het directe instructiemodel  vergroten we de betrokkenheid van de kinderen bij de les. Wij werken met verschillende niveaus, onderzoekend leren, coöperatieve werkvormen en ontwikkelingsgericht onderwijs in de groepen 1/ 2. Ook zetten we in op de brede ontwikkeling van de kinderen techniek- , natuur en creatief onderwijs.  Wij geven  effectief, uitdagend en inspirerend ICT-onderwijs. Er is veel aandacht voor (digi-) taal en lezen. Vandaar ons motto ‘CBS de Acker spreekt de taal van de toekomst’.

2.3 Schoolbibliotheek

Omdat wij op onze school  taal en lezen heel belangrijk vinden, is op beide locaties een schoolbibliotheek ingericht. Leerlingen kunnen hier wekelijks lees- en informatieboeken lenen. Alle leerlingen kunnen boeken lenen uit onze eigen bibliotheek, die wij regelmatig aanvullen met moderne jeugdliteratuur.

2.4 COBI-lokaal
COBI klas
COBI klas

De bovenbouwklassen komen in dit lokaal vier keer per jaar 2,5 uur alles leren over mediawijsheid, computational thinking, ICT-basisvaardigheden en informatievaardigheden. De onderbouwgroepen krijgen les van een gespecialiseerde leerkracht op hun eigen locatie met ‘COBI On-tour’. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen kennis verwerven door te beleven en te ontdekken. Ze zijn actief op een onderzoekende manier. Een gespecialiseerde leerkracht leert de kinderen alles over haar vakgebied en is tegelijkertijd ook inspirator voor de leerkrachten. De leerkrachten kunnen de materialen vervolgens ook toepassen in de klas. We zien dat het bijdraagt aan ‘zin in leren’.

Het belangrijkste doel is dat de leerlingen van Spectrum naar het vervolgonderwijs gaan met een creatieve, zelfstandige en kritische kijk op de uitdagende digitale wereld. Kinderen moeten moeiteloos online hun weg kunnen vinden en wellicht ondervinden dat ze uitblinken op het gebied van digitale vaardigheden.

2.5 Waardering

Wij maken ons onderwijs samen met ouders en kinderen. Het is daarom erg fijn dat wij door hen gewaardeerd worden. Samen komen we verder.

  • Rapportcijfer van ouders: 8 ⭐️
  • Rapportcijfer van leerlingen: 8,3 ⭐️
2.6 Het jonge kind

In de groepen 1/ 2 werken wij volgens de principes van het ontwikkelingsgericht onderwijs. Leerdoelen zijn verbonden aan thema’s, van waaruit aandacht is voor

  • Spelactiviteiten
  • Constructieve en beeldende activiteiten
  • Gespreksactiviteiten
  • Lees- en schrijfactiviteiten
  • Reken- en wiskundige activiteiten

Met begeleiding van de leerkracht wordt het voor de kinderen mogelijk gemaakt om zichzelf, de ander en de wereld om hen heen te ontdekken en zich te ontwikkelen. We werken met een thema waarbij themahoeken ingericht worden. Het onderwijs is betekenisvol en vergroot de betrokkenheid van de kinderen. We zoeken daarbij steeds voor de kinderen de zone van de naaste ontwikkeling op zodat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen. Het dagritme wordt aangegeven met pictogrammen. Verder leren kinderen de basis van zelfstandig werken en gebruiken we een keuzebord. Zo werken we vanaf de eerste schooldag aan een doorgaande ontwikkelingslijn voor ieder kind.

2.7 Lesdoelen groep 3 t/m 8

Wij willen ieder kind het beste uit zichzelf laten halen. Daarom werken leerlingen voor elk vak op hun eigen niveau aan het behalen van de lesdoelen. Aan het begin van iedere les vertelt de leerkracht wat de kinderen in de les gaan leren en legt uit wat de bedoeling is. Leerlingen die de opdracht al begrijpen gaan direct aan de slag. Deze kinderen hebben ook extra werk, op een ander niveau. Veel methodes zijn digitaal en adaptief. De leerkracht geeft de rest van de groep een duidelijke uitleg. Daarna gaan de meeste kinderen zelfstandig aan het werk. Terwijl de klas aan het werk is, krijgt een klein groepje kinderen extra hulp van de leerkracht. Tijdens het werken mogen kinderen elkaar helpen. Hierdoor leren kinderen samenwerken en om hulp vragen. Aan het eind van de les kijkt de leerkracht met de kinderen terug op wat de kinderen hebben geleerd en wat een volgende keer beter kan. De voortgangsgesprekken over het rapport houden we vanaf groep 5 samen met de ouders en de leerling. We bespreken de doelen waaraan het kind wil gaan werken. Zo wordt het kind ook eigenaar van zijn eigen ontwikkeling en geeft het inzicht en motivatie. Op deze manier zorgen we ervoor dat ieder kind elke dag de juiste, nieuwe dingen leert.

2.8 Vakken

Dit zijn de vakken die wij onze kinderen aanbieden:

VAK

GROEP

METHODE

Lezen Groep 4 t/m 8
Groep 3
Estafette
Lijn 3
Taal en SpellingGroep 3 t/m 8Staal
SchrijvenGroep 3 t/m 8Pennenstreken
RekenenGroep 3 t/m 8Pluspunt
WereldoriëntatieGroep 4 t/m 8Blink
Sociaal-emotionele ontwikkelingGroep 1 t/m 8Kanjertraining
EngelsGroep 1 t/m 8Blink Engels
VerkeerGroep 4 t/m 7Verkeerskrant VVN
LevensbeschouwingGroep 1 t/m 8Trefwoord
BewegingsonderwijsGroep 1 t/m 8Bewegingsonderwijs in het basisonderwijs
Creatieve vakkenGroep 1 t/m 8Blink, techniekmiddagen en
ontwikkelingsgericht onderwijs
MuziekGroep 1 t/m 81, 2, 3 Zing

2.9 Schooltuinen

Sinds een aantal jaar hebben wij op beide locaties een schooltuin. Voor de kinderen zijn er overalls en laarzen om in de tuin  te ‘werken’. Kinderen helpen met zaaien , poten en oogsten en leren daardoor over de herkomst van groenten en fruit en ervaren de natuur dichtbij. We vinden het belangrijk om kinderen dit natuuronderwijs mee te geven.

2.10 Kanjerschool

We willen als school een fijne en veilige leeromgeving creëren. Vanuit onze christelijke levensovertuiging leren we kinderen op een goede, respectvolle manier met elkaar om te gaan. Ieder kind is anders en verschillen mogen er zijn. Zo zetten we ons actief in om een goede sfeer in de groep te bewerkstelligen. Respect vormt de basis voor de omgang met elkaar.

Daarnaast vormt een goede samenwerking tussen schoolleiding, leerkrachten, kinderen en hun ouders de basis voor een goed schoolklimaat. Een goede, fijne school maken we met elkaar.

Voor het bevorderen van het sociaalpedagogische klimaat binnen de klas werken wij op onze school met Kanjertraining, een methode voor het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Een belangrijk uitgangspunt is daarbij dat het kind gelukkig is en gewaardeerd wordt om wie het is: ‘Je mag zijn wie je bent.’ Alleen dan kan een kind zich optimaal ontplooien.

2.11 Onderwijstijd

Definitie

Met onderwijstijd bedoelen we de uren per week die een kind op school is. De invulling van onderwijstijd kan per school verschillen. Kinderen hebben recht op voldoende uren onderwijs. Binnen de scholen van Spectrum-SPCO krijgen kinderen gedurende de bassischoolperiode 7520 uur onderwijs, in lijn met de wettelijke eis.

Op CBS De Acker werken we met een continue-rooster met een vijf-gelijke dagenmodel.

Maandag8.30-14.00 uur
Dinsdag8.30-14.00 uur
Woensdag8.30-14.00 uur
Donderdag8.30-14.00 uur
Vrijdag8.30-14.00 uur

 

Vakanties en belangrijke data

Actuele vakanties en belangrijke data, waaronder studiedagen, staan op onze website.

3 Werken aan kwaliteit

3.1 Kwaliteitsnorm

Wij stimuleren de kinderen het beste uit zichzelf te halen. Daarbij kijken we natuurlijk naar de persoonlijke capaciteiten. We werken met streefniveaus op alle belangrijke vakgebieden en werken vanuit daar resultaatgericht. Om gestelde doelen en streefniveaus te behalen kijken we als school kritisch naar onszelf en onze werkwijze en geven wij planmatig vorm aan onze school en de verbeteringen.

3.2 Doelen en ambities

Ons streven is om alle kinderen ten aanzien van de basisvaardigheden uit te laten stromen op 1F niveau. Dit is het fundamentele niveau dat het overgrote deel van de basisschoolleerlingen zou moeten beheersen op het moment dat ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

3.3 Kwaliteitszorgsysteem

Waarom doen we dingen zoals we ze doen? Met deze vraag reflecteren en bezinnen we doorlopend op de kwaliteit van ons onderwijs. Iedere vier jaar stellen we een schoolplan op, waarin we onze koers voor de komende jaren uitwerken. Deze vertalen we jaarlijks in een optimaliseringsplan, waarin we onze jaardoelen beschrijven.

We evalueren onze doelen regelmatig met het team, door enquêtes onder ouders en leerlingen en door externe audits. Hierdoor blijven wij ons onderwijs bewust en kritisch verbeteren.

3.4 Leerlingvolgsysteem

Wij volgen de ontwikkeling van kinderen op verschillende manieren. In de kleutergroepen gebeurt dit via  ParnasSys leerlijnen Jonge Kind en vanaf groep 3 gebruiken wij het Cito-leerlingvolgsysteem naast methodetoetsen en observaties van de leerkrachten. In groep 8 gebruiken we de afsluitende doorstroomtoets. Al deze toetsen geven ons zicht op de ontwikkeling van een kind of groep. Voor de gehele school gebruiken we het systeem LeerUniek om resultaten te analyseren. Met die gegevens kunnen we ons aanbod bijstellen waar dat nodig of gewenst is.

3.5 Resultaten van ons onderwijs

Monitoren vaardigheden

Uiteindelijk zijn wij benieuwd wat het resultaat van onze inspanningen is. Naast het aanleren van normen en waarden, het bieden van veiligheid en zorg dragen voor het welbevinden van kinderen, is het aanleren van de vaardigheden lezen, taal en rekenen erg belangrijk. Daarom monitoren we doorlopend hoe de ontwikkeling van deze vaardigheden verloopt. De resultaten van onze school worden vergeleken met de gestelde ambitiedoelen binnen Spectrum-SPCO. Deze doelen zijn hoger dan de normen van de onderwijsinspectie. Ook worden de resultaten vergeleken met die van andere Spectrum-scholen en met scholen met een gelijke wegingsfactor. Dit levert duidelijke inzichten op.

Voor onze school geldt dat wij tevreden zijn met de resultaten die de kinderen behalen. We blijven altijd kritisch kijken naar hoe het beter kan.

Resultaten in beeld

Tot en met 2023 is ieder jaar in groep 8 de Cito-eindtoets afgenomen.

De Acker Eindscore grafiek

Sinds schooljaar 2023-2024 nemen we de citodoorstroomtoets af. De score van onze Cito doorstroomtoets van het afgelopen schooljaar was ruim voldoende/goed. Analyse van de uitkomsten geeft ons een goed beeld en helpt ons onze doelen bij te stellen waar nodig.

We vinden het belangrijk dat kinderen een fijne en gelukkige schooltijd hebben waar ze hun talenten kunnen benutten en goed kunnen presteren, zodat ze uiteindelijk op een bij hun passende school in het voortgezet onderwijs terecht komen. Leerlingen die onze school verlaten zijn goed voorbereid op het voortgezet onderwijs. Zij beschikken over 21ste eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, kritisch denken, creativiteit, zelfvertrouwen, digitale vaardigheden, media wijsheid en beschikken over voldoende vaardigheden op het gebied van taal, rekenen en begrijpend lezen.

3.6 Schooladvies

Gesprekken en toetsing

Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van een kind. Om tot een goede overstap te komen, starten we rond het tweede rapport in groep 7 met een preadvies. Om tot een passend advies te komen kijken we naar de gegevens die in ons leerlingvolgsysteem staan. Ook nemen we de werkhouding, zelfstandigheid en motivatie mee in ons overleg. Tijdens de adviesgesprekken zijn ouders, leerling en leerkracht aanwezig. Het preadvies kan nog naar boven of beneden worden bijgesteld. Het preadvies wordt in november groep 8 omgezet naar een voorlopig advies. Na de doorstroomtoets, halverwege groep 8, kan het voorlopig advies eventueel nog naar boven worden aangepast als de uitslag hoger uitvalt dan het advies van de school.

Met het advies kan het kind samen met de ouders overgaan tot aanmelding op het voortgezet onderwijs. We adviseren om een school te zoeken die passend is voor de talenten van uw kind en waar uw kind zich veilig voelt.

Uitstroom in beeld

De Acker 2024 uitstroomtabel

4 Inclusief onderwijs

4.1 Het jonge kind

Zodra een kind bij ons is aangemeld (in de meeste gevallen in groep 1) wordt met de ouders besproken of er bijzonderheden te vermelden zijn over de ontwikkeling van uw kind. Deze informatie delen wij met de leerkracht en de intern begeleider. Onze intentie is om uw kind zo goed mogelijk te begeleiden in zijn of haar ontwikkeling. Voordat uw kind 4 jaar wordt, tijdens de wenperiode, heeft de leerkracht een ‘startgesprek’ met de ouders waarin uitgebreid stilgestaan wordt bij de ontwikkeling van uw kind.  Uw kind neemt dagelijks deel aan ons onderwijs vanaf de 4de verjaardag. De leerkracht observeert en begeleidt individuele kinderen of kleine groepjes. Vroegtijdige signalering is van groot belang. Hoe eerder de onderwijsbehoeften van een kind duidelijk zijn, hoe beter wij ons onderwijs passend kunnen maken.

4.2 Basisondersteuning en lichte ondersteuning

Wij werken op CBS De Acker met een vaste ondersteuningsstructuur. De intern begeleider heeft de specifieke taak om leerlingen en leerkrachten met een hulpvraag te begeleiden. In ons schoolondersteuningsprofiel staat hoe wij de kinderen kunnen ondersteunen in hun basisbehoeften en hoe wij waar nodig meer ondersteuning bieden.

Daarnaast is er binnen de school een aantal specialisten dat kan meedenken als kinderen op bepaalde gebieden achterblijven of andere ondersteuning nodig hebben. Leerkrachten kunnen advies vragen van het schoolondersteuningsteam (SOT) over kinderen waar zorg over is. De intern begeleiders delen en bespreken in dit overleg de kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

Bij specifieke hulpvragen van leerkrachten kan het zijn dat wij de hulp van ons samenwerkingsverband, PPO-Delflanden, inschakelen om hun onafhankelijke expertise (preventief) in te zetten. Er komt dan een deskundige meedenken op een ondersteuningsvraag binnen een groep. Op deze manier zorgen wij voor een goede basiskwaliteit van onderwijs en kunnen wij kinderen blijven helpen om het beste uit zichzelf te halen.

4.3 Extra ondersteuning

Het kan zo zijn dat een kind een extra ondersteuning nodig heeft waarvoor wij als school geen passende ondersteuning in huis hebben. Op dat moment kunnen wij, in samenspraak met ouders, een arrangement aanvragen bij het samenwerkingsverband. Door het inzetten van arrangementen is het mogelijk om expertise zo dichtbij mogelijk in te zetten voor een kind. Een arrangement geldt altijd voor een bepaalde periode. Deze wordt goed gemonitord en regelmatig met elkaar geëvalueerd met school, ouders en de externe betrokkenen. In deze gesprekken staan altijd de onderwijsdoelen centraal die wij als school met het kind willen bereiken.

4.4 Klimopklas

Voor onze meerbegaafde leerlingen hebben wij een eigen klimopklas ingericht, waar ze één keer per week bij elkaar komen. Hier wordt tijd en aandacht besteed aan het ontwikkelen van andersoortige vaardigheden, zoals creatief denken, presenteren en het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden. Er zijn klimopklassen voor leerlingen uit de groepen 5 t/m 8. Daarnaast is er een Spectrumbrede Prismaklas voor excellente leerlingen die een specifieke aanpak nodig hebben die past bij hun talenten.  Een dagdeel per week komen zij bij elkaar om les te krijgen.

4.5 Jeugdcoach op school

Aan onze school is een jeugdcoach op school (JOS) verbonden. Zij is in dienst van Schoolformaat, een organisatie voor hulp aan kinderen, jongeren en ouders. Op verzoek biedt zij hulp aan kinderen door met hen gesprekken te voeren. Ook geeft zij advies aan ouders en leerkrachten als er zorgen zijn over een kind. Deze laagdrempelige ondersteuning is aanvullend en ondersteunend voor school en voor ouders. Op het moment dat deze ondersteuning binnen school niet toereikend is, helpt de jeugdcoach om de juiste (vervolg)hulp te vinden. De JOS is op vaste momenten op school aanwezig.

4.6 PPO Delflanden

In Nederland geldt de wet op Passend Onderwijs. Want ieder kind is uniek en ontwikkelt zich anders. Thuis en op school. Soms maakt een kind in de ontwikkeling iets mee waardoor het even minder gaat op school. Leren en concentreren kan dan lastig zijn. Meestal komt dit met hulp in school weer goed. Soms gaat het niet vanzelf en hebben kinderen iets extra’s nodig. Op dat moment kijkt de school samen met jullie als ouders en met het kind er wat nodig is. Dit kan (tijdelijke) ondersteuning zijn. Of een extra voorziening op school, waardoor een kind op de gewone basisschool kan blijven. Bij zo’n voorziening spreken we over een arrangement. Deze wordt afgegeven door het samenwerkingsverband PPO-Delflanden (PPO Delflanden) waar de Spectrumscholen onder vallen.

Bij de aanname van een kind zullen wij altijd goed kijken waar een kind zich het beste kan ontwikkelen. Een basisschool is een onderwijsinstelling en geen zorginstelling. Daarom kijken wij of wij de juiste ondersteuning, specialistische kennis en voorzieningen in huis hebben. We willen zeker weten dat wij onderwijskundig voldoende toegerust zijn om het kind verder te helpen met leren. Daarnaast moeten andere kinderen geen nadeel ondervinden van de plaatsing. Hoewel we altijd serieus overwegen of we een leerling met extra ondersteuningsbehoefte op onze school kunnen plaatsen, is dit niet altijd mogelijk.

Uiterlijk 6 weken nadat het kind formeel is aangemeld, wordt een beslissing over plaatsing genomen. We zoeken binnen ons samenwerkingsverband naar de juiste onderwijsinstelling en helpen ouders vanaf aanmelding tot de uiteindelijke plaatsing. We raden ouders die een dergelijke aanmelding overwegen aan om vroegtijdig contact op te nemen met de directeur van de school. Deze vorm van partnerschap, waarbij open en eerlijke communicatie van groot belang is, start bij de aanmelding en zal gedurende alle schooljaren ontzettend belangrijk blijven. Samen is meer!

5 Veiligheid op school

5.1 Intro

Dat iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt op onze school, vinden wij het belangrijkst. Daarom zijn goede omgangsvormen onze basis. Voor leerkrachten, kinderen, ouders en betrokkenen horen daar regels en afspraken bij. Deze zijn terug te vinden in ons gedragsprotocol.

5.2 Anti-pestprotocol

Natuurlijk hebben wij ook een anti-pestprotocol. Je vindt deze op onze website. In lijn hiermee werken er anti-pestcoördinatoren op onze school Voor meer informatie of contact verwijzen we je naar het protocol op onze website.

Wij werken daarnaast met de Kanjertraining. Door de Kanjertraining leren we dat vertrouwen de basis is. Vanuit daar kunnen we samenwerken op een manier waarop iedereen zich gezien, erkend en gewaardeerd voelt.

5.3 IBP en privacy

Alle scholen binnen Spectrum-SPCO houden zich aan de Wet op Privacy. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen contact met externe organisaties wordt opgenomen zonder dat ouders hiervan op de hoogte zijn. De schoolmaatschappelijk werkster en de schoolarts worden gezien als interne organisaties.

Meer informatie over ons privacybeleid kun je vinden op onze website.

5.4 Aandachtsfunctionaris en Meldcode

De veiligheid van een kind is zo belangrijk dat alle Spectrum-scholen een aandachtsfunctionaris hebben aangesteld. Ook houden wij ons aan de landelijk verplichte ‘Meldcode Huiselijk Geweld’. De aandachtsfunctionaris op onze school is Marleen Kroes

Meer informatie vindt u op www.meldcode.nl.

5.5 Ontruiming en BHV

Minstens één keer per jaar houden we een ontruimingsoefening, zodat leerkrachten en kinderen in geval van brand of calamiteiten weten wat ze wel en niet moeten doen. Bovendien volgen onze BHV’ers ieder jaar een herhalingscursus BHV, om hun kennis op te frissen. CBS De Acker heeft een veiligheidsplan dat is goedgekeurd door de medezeggenschapsraad.

5.6 Contactpersoon

Binnen Spectrum-SPCO zijn er interne contactpersonen. Zij zijn het aanspreekpunt bij een klacht en helpen je op weg in de stappen die je kan ondernemen. Desgewenst brengen zij je in contact met de vertrouwenspersoon. De interne contactpersoon op onze school is Elly Berghout.

5.7 Klachtenregeling

Wij werken samen met jou aan de ontwikkeling van je kind. Met vragen of opmerkingen over de communicatie of samenwerking ben je altijd welkom voor een gesprek. Vaak kunnen we klachten, over de dagelijkse gang van zaken binnen de school, in overleg en op een juiste manier samen afhandelen. Als dat niet mogelijk is, of als de afhandeling niet naar tevredenheid heeft plaatsgevonden, kun je een beroep doen op de klachtenregeling. Stichting Spectrum-SPCO kent een klachtenregeling, een klokkenluidersregeling en een integriteitscode. De klachtenregeling is te vinden op onze website.

5.8 Vertrouwenspersoon

De externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en verbonden aan de stichting als geheel. De externe vertrouwenspersoon is mevrouw W. Vink.
E: wvink6161@gmail.com
T: 06 – 51 83 25 05

6 Samenwerking met ouders

6.1 Intro

Wij zijn, als ouders en school, samen betrokken bij de ontwikkeling van jouw kind. Daarom is het belangrijk om elkaar regelmatig te zien en spreken. Natuurlijk zal deze communicatie vooral over specifieke zaken omtrent je eigen kind gaan. Maar betrokkenheid van ouders gaat voor ons verder.

6.2 Gesprekken met ouders

Wij organiseren elk schooljaar contactmomenten. Deze gesprekken zijn regelmatig en vanaf groep 5 ook samen met je kind. Ouders worden hiervoor tijdig uitgenodigd. Heb je een vraag of wil je iets bespreken? Dan kun je altijd even langslopen of een afspraak maken met de leerkracht of de directie.

6.3 Oudercommunicatie app

Wij gebruiken de app Social Schools om ouders te informeren en waar nodig met jullie te communiceren. Via deze weg versturen we nieuwsbrieven, delen we nieuws (per groep) en zijn in een agenda alle belangrijke data te vinden. Ook kunnen ouders individueel met leerkrachten over hun eigen kind communiceren.

6.4 Informatie online

Op onze website is veel informatie te vinden. Je kunt ons daarnaast volgen op

Facebook: @cbsdeacker
Instagram: @cbsdeacker

6.5 Medezeggenschapsraad (MR)

Wij zijn blij met ouders die willen meedenken! Onze medezeggenschapsraad bestaat uit drie leerkrachten en drie ouders die op beleidsmatig niveau met ons meedenken over zaken die de school aangaan. De medezeggenschapsraad geeft hierbij adviezen en heeft op een aantal zaken instemmingsrecht. Een afgevaardigde van iedere MR neemt deel aan de GMR, dat is de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van Spectrum-SPCO. Bij vragen of opmerkingen is het mogelijk om contact op te nemen met de leden van de MR.

6.6 Activiteitencommissie

Wij hebben een enthousiaste groep ouders in onze activiteitencommissie, die ons ondersteunen bij de organisatie van verschillende activiteiten. Samen met teamleden en andere ouders maken zij het onderwijs voor de kinderen nog leuker en mooier.

6.7 Sponsoring

Voor sponsoring in het onderwijs heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met onderwijsorganisaties een convenant gesloten waarin de afspraken zijn vastgelegd.

Mochten wij als school te maken krijgen met sponsoring is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Het convenant bepaalt onze speelruimte.

7 Praktisch

7.1 Intro

De meest up-to-date informatie over praktische zaken staat op onze website.

Het melden van ziekte en het aanvragen van verlof kan worden gedaan via onze ouder-app en de website.

7.2 Verzuim

In de wet is een aantal plichten van school en ouders vastgelegd. De onderwijsinspectie controleert of deze worden nageleefd.

Regels voor schorsing en verwijdering

Spectrum-SPCO hanteert op alle scholen een regeling schorsing en verwijdering, dus ook op CBS De Acker. Deze is te vinden op onze website.

Voorkomen en bestrijden van (ongeoorloofd) schoolverzuim

Scholen zijn verplicht ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan een leerling niet naar school en is er sprake van geoorloofd schoolverzuim. Wat geoorloofd schoolverzuim is, staat hieronder onder ‘Verlof’. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid (Rijksoverheid – leerplicht).

7.3 Verlof

Regeling

Kinderen vanaf 5 jaar zijn leerplichtig en worden tijdens alle schooltijden aanwezig verwacht. In bijzondere situaties kan de directie toestemming verlenen tot verlof.

In de verlofregeling spreken we over:

  • Eerstegraads familie
    • ouders
  • Tweedegraads familie
    • broers en zussen
    • grootouders
  • Derdegraads familie
    • ooms en tantes
    • neven en nichten
    • overgrootouders

Situaties waarin verlof aangevraagd en verleend kan worden:

Overlijden van bloed- of aanverwanten

  • Eerstegraads familie maximaal 4 dagen
  • Tweedegraads familie maximaal 2 dagen
  • Derdegraads familie maximaal 1 dag

Huwelijk en jubilea

  • Familie in Lansingerland maximaal 1 dag
  • Familie buiten Lansingerland maximaal 2 dagen
  • Huwelijks- of Ambtsjubileum maximaal 1 dag
    • Eerste- of tweedegraads familie.
    • 12,5- | 25- | 40- | 50- | 60-jarig.

Bevalling van moeder / verzorgster

1 dag

Religieuze feesten die mogelijk niet in de reguliere vakanties vallen

  • Joods Nieuwjaar
  • Grote Verzoendag
  • Loofhuttenfeest
  • Joods Slotfeest
  • Joods Paasfeest
  • Joods Wekenfeest
  • Offerfeest
  • Suikerfeest
  • Ramadan

Let op: Het verlof kan alleen worden verleend op de dagen waarop dit feest valt en alleen als je praktiserend bent in je geloof. Leerplicht adviseert directeuren maximaal één dag per feest toe te staan, ongeacht de duur van het feest.

Vakantie / extra verlof

Er kunnen omstandigheden zijn die zo zwaar wegen dat ouders/ verzorgers hun kind buiten de schoolvakanties één of meerdere dagen van school willen houden. Voor dit ‘extra verlof’ zijn regels opgesteld:

Extra verlof mag alleen worden toegekend als:

  • Door de aard van het beroep van (één van) de ouders/ verzorgers vakantie niet in een schoolvakantie mogelijk is;
  • Er zeer gewichtige omstandigheden zijn.

Verdere voorwaarden:

  • Het verlof is bestemd voor de enige gezamenlijke gezinsvakantie n het schooljaar;
  • Het verlof mag sowieso niet in de eerste 2 weken van het schooljaar vallen.

Overig

  • Andere zeer bijzondere gevallen in overleg

Meer informatie is te vinden op www.lansingerland.nl en op www.rijksoverheid.nl.

N.B. Wij zijn verplicht om ongeoorloofd verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar.

Aanvragen

Verlof kan aangevraagd worden via het formulier op onze website.

Vrijstelling van een onderwijsactiviteit

Wil je liever niet dat jouw kind meedoet aan een extra activiteit? Dan kun je het bestuur van de basisschool vragen om vrijstelling. Als het kind vrijstelling krijgt, moet het meedoen aan een vervangende activiteit.

7.4 Vrijwillige ouderbijdrage

Scholen mogen ouders een vrijwillige bijdrage in de kosten vragen. Voorwaarden zijn dat deze bijdrage vrijwillig is en dat de ouders van de medezeggenschapsraad hiermee hebben ingestemd. Wij vragen een eenmalige bijdrage van € 30,- per leerling. Hiervan bekostigen wij onder andere de afscheidsavond van groep 8, het Sinterklaas- en Kerstfeest, de Paaslunch en de sportdag.

Daarnaast zijn er vrijwillige schoolkosten voor het schoolkamp van groep 8 en de schoolreis. Deze bedragen worden jaarlijks vastgesteld en aan ouders kenbaar gemaakt.

De vrijwillige bijdrage is ook echt een vrijwillige bijdrage. Dit betekent dat alle kinderen altijd meedoen aan de activiteiten die door de school worden georganiseerd.

7.5 Opvang

BSO

Wil je voor jouw kind opvang regelen voor of na schooltijd? Dat kan. Binnen onze school biedt Partou dit aan. Daarnaast werken wij samen met onderstaande organisaties voor kinderopvang. Bij interesse adviseren we je met klem dit vroegtijdig aan te geven bij de BSO van jullie keuze. Het is aan ouders zelf om een contract met de organisatie af te sluiten.

De organisaties waar wij mee samenwerken zijn:

Overblijf

Omdat wij werken met een vijf-gelijke-dagenmodel en continue-rooster lunchen alle kinderen in de eigen klas met de eigen leerkracht. Je kunt voor de lunch een lunchpakketje meegeven.

8 Aanmelden en plaatsing

8.1 Aanmelden

Kom gerust langs om kennis te maken met onze school, ons gebouw en ons onderwijs! Aanmelden voor een kennismakingsgesprek kan via de website. Uiteraard kun je ook telefonisch een afspraak maken, daarvoor kun je onze schoolbellen op telefoonnummer 010 – 521 15 55

Het kan gebeuren dat wij in bepaalde groepen te maken hebben met een leerlingenstop. Als dit speelt geven wij dit aan op onze website.

Benieuwd naar onze protocollen?

Bekijk onze protocollen en documenten m.b.t. onder andere gedrag, schoolondersteuning en verlof.

Geïnteresseerd in onze school?

Wij komen graag met je in contact. Maak een afspraak of vraag een rondleiding aan en wij verwelkomen je op De Acker.